Poklady z půdy: Miliardový obraz od van Gogha, první Superman a drahé sufražetky

Poklady z půdy: Miliardový obraz od van Gogha, první Superman a drahé sufražetky
Zdroj: Pixabay

Každý z nás by si přál v životě najít poklad. Dávno však již neplatí, že bychom ho měli hledat s pomocí staré mapy a snažit se dojít na místo označené křížkem. Někdy stačí jen podívat na půdu. Mnohdy se tam dají objevit věci s neuvěřitelnou historickou hodnotou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 10. 2021 11:00

A co se už povedlo objevit v podkroví? Kupříkladu skrytý ateliér známého fotografa, vzácnou kopii Deklarace nezávislosti anebo neocenitelné první vydání komiksu o Supermanovi. Někdy se ale můžeme dočkat zklamání, když odborníci považují objev za padělek. To však neznamená, že je vše ztraceno.

Tajemný pokoj

Jedním ze šťastlivců, kteří našli skutečný poklad, je David Whitcomb. Ten si v New Yorku koupil dům za poměrně nízkou cenu – 100 000 dolarů. A dařilo se mu i dál. Pod sníženým stropem podkroví našel skrytý ateliér fotografa Jamese Elleryho Halea a v něm starožitné snímky a vzácné vybavení. 

Celá sbírka zahrnovala i portréty předních sufražetek Susan B. Anthony a Elizabeth Cady Stanton. Aukce fotografií se konala minulý měsíc a dopadla více než dobře. Fotka Susan Anthony se prodala za v přepočtu asi 610 000 korun. Další tři snímky vynesly Whitcombovi čtvrt milionu a za ručně malované Haleovy kulisy dostal desítky tisíc. Nemalou sumu získal šťastlivý nálezce i za zbytek položek.

Deklarace nezávislosti

Když majitelé domu ve Skotsku požádali Cathy Marsden, specialistku na vzácné knihy a rukopisy aukční síně Lyon and Turnbull, aby jim ocenila dokumenty, které našli na půdě, nestačili se divit. Jeden z nich byl totiž vzácnou podepsanou kopií Deklarace nezávislosti, kterou na objednávku Johna Quincyho Adamse vyrobil tiskař William Stone. 

Jak se dostala až do Skotska, není známo. Každopádně si její objevitelé přišli na neuvěřitelných 88 milionů korun. Za jeden stočený pergamenový svitek tak obdrželi vskutku pohádkové jmění, a to hlavně proto, že se z původních 200 kopií dochovalo pouhých 48.

Milionový Superman

Je to trošku drsnější rčení, ale říká se, že štěstí někdy sedne i na vola (v tomto případě na smolaře). Jedna rodina s vážnými finančními problémy objevila výtisk komiksu, kde se úplně poprvé objevil Superman. A jelikož byl ve skvělém stavu a opravdu vzácný, přišli si v roce 2010 na slušných 436 000 dolarů.

Štěstí v neštěstí

Malířský styl Vincenta van Gogha je tak jedinečný, že může zmást spoustu lidí. To platilo i o obrazu s názvem Západ slunce v Montmajour. Holandský mistr jej vytvořil v roce 1888. Vdova po jeho bratru Theovi, Marije Vellekoop, prodala obraz pařížskému obchodníkovi s uměním v roce 1908. Dlouho se u něj ale neohřál.

 

View this post on Instagram

 

Příspěvek sdílený Maxim Vos (@maximvos)

Koupil si jej norský sběratel Christian Mustad. Brzy s ním však vztekle mrštil na půdu. Francouzský velvyslanec ve Švédsku totiž obraz označil za padělek. Po letech se dostal do rukou současným majitelům jeho domu, kteří si nechali obraz prověřit... a ejhle, skutečně šlo o originál. I když není van Goghem podepsaný. V roce 2013 se cena obrazu odhadovala na 50 milionů dolarů, ale dnes bude patrně větší a v přepočtu rozhodně překročí miliardu korun. Asi nastal pravý čas na předvánoční úklid podkroví. Možná to nějaký ten milion hodí...

Zdroje informací: 

Grunge.com: The most unbelievable and valuable things people have found in attics 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články