"Filmová Babička" Terezie Brzková: Zapálená komunistka k smrti nenáviděla Vlastu Buriana

"Filmová Babička" Terezie Brzková: Zapálená komunistka k smrti nenáviděla Vlastu Buriana
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Všichni si ji pamatujeme jako milou stařenku z kultovního filmu Babička. V soukromí se však z herečky Terezie Brzkové stávala zapálená komunistka, která nenáviděla Vlastu Buriana. Považovala ho za nepřítele státu. Vždyť měl dle soudruhů spolupracovat s nacisty.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 03. 2021 12:00

Děj filmu: Proškovy děti se již nemohou dočkat příjezdu babičky na Staré bělidlo. Tato pozoruhodná žena si je ihned získá svou moudrostí, díky čemuž se jí se svými potížemi začínají svěřovat i sousedi. Babičku však nejvíce zasáhne krutý osud šílené Viktorky. Na filmové zpracování klasiky od Boženy Němcové z roku 1940 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CS Filmu.

Babičkou až napotřetí

Terezie Brzková se dostala k roli babičky náhodou. Nejprve se uvažovalo o Leopoldě Dostálové, poté přišla na řadu Růžena Nasková. A právě ona doporučila Brzkovou na roli laskavé a dobromyslné ženy. Byl to však, svým způsobem, risk. Protřelá divadelnice Brzková totiž měla za sebou (v pětašedesáti letech) teprve dvě filmové role.

Nicméně nezklamala, a díky tomu se jí další nabídky jen hrnuly. Na Babičce si vydělala (na tu dobu) neuvěřitelných deset tisíc. Na filmu ostatně nešetřili ani jeho tvůrci. Celkový rozpočet se vyšplhal na dva miliony korun, a stal tak nejdražší verzí Babičky v historii. Snímek vydělal šest milionů. A to není vše. Své uznání filmařům vyjádřil i vnuk slavné spisovatelky Vladimír Němec.

Pravá tvář

Brzková se stala přímo prototypem moudré a rozvážné starší ženy a babičkou v pohádkách jako Pyšná princezna. V roce 1955 jí byl propůjčen titul Zasloužilá umělkyně a natočila úctyhodných čtyřicet filmů.

Jenže její skutečná tvář byla lehce odlišná. Tak jako na natáčení Babičky nesnášela děti, tak třeba na place snímku Byl jednou jeden král... nenáviděla Vlastu Buriana.

Nenávist k Burianovi

Psal se rok 1954 a Brzková coby zarytá komunistka nemohla překousnout, že v pohádce vystupuje i Burian, který byl po válce označen za kolaboranta a nepřítele státu. Nejenže byl nedávno „omilostněn” komunistickou stranou, což mu umožnilo vrátit se k filmu, ale také často improvizoval, což jí velmi vadilo. Mělo se přece točit dle scénáře. Komik se tak musel jistě hodně přemáhat, aby dokázal s touto ženou na place fungovat. Odmítala totiž přijmout možnost, že je všechno jinak a že ho ve skutečnosti zákaz herectví psychicky i fyzicky zdeptal. Nebýt Wericha a ostatních upadl by v zapomnění.

Brzková zemřela 19. listopadu 1966, dožila se pěkných 91 let. Je pochována na Vyšehradském hřbitově.

Zdroje informací:

CS Film: Babička

Wikipedia.cz: Terezie Brzková

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Související články

Další články